Monday, August 11, 2014

0036 Rahib Nastura

Malay  

Setelah Persiapan rombongan Rasulullah saw yang membawa barang-barang dagangan Siti Khadijah telah siap, maka berangkatlah rombongan itu ke Syam.

Siti Khadijah juga menghantar seorang pembantu kanannya seorang lelaki bernama Maisarah, untuk membantu, dan juga membawa amanah lain dari Majikannya. iaitu menjadi perisik terhadap Rasulullah saw. Jangan salah paham, siti Khadijah bukanlah berniat buruk, tapi sejak kali pertama dia melihat Rasulullah saw, dia ingin mengenali dengan lebih dalam tentang peribadi Rasulullah saw.

Sepanjang perjalanan itu banyaklah peristiwa yang menarik perhatian Maisarah, Rasulullah saw ketika perjalanan banyak berzikir dari bersembang, banyak menyendiri, terutamanya ketika rombongan berhenti berehat, menjadi kebiasaan bangsa arab akan bersyair dan menyanyi, berhibur sambil berehat. Tapi Nabi saw mengansingkan diri duduk jauh dari hiburan rombongan. Allah memelihara Nabi saw dari perkara yang melalaikan.

Setelah beberapa kali berehat dan meneruskan perjalanan, sebelum rombongan sampai ke negeri Syam, Pada kebiasaannya, rombongan yang datang dari Mekah akan singgah di Kota Busra iaitu ibu negeri Huran. di situ para ahli rombongan, selalunya akan merehatkan diri, dan bersiar-siar sekitar kota besar itu dan berhibur. Seperti biasa Nabi saw, akan mengasingkan diri, dari perkara-perkara yang melalaikan. ketika sampai di kota Busra itu, Nabi saw merehatkan diri dibawah sepohon pokok yang rendang. 

Sebahagian dari Tinggalan kota Busra.


Berdekatan dengan tempat rombongan dari mekah itu berehat. dan berdepan dengan tempat itu terdapat Biara Rahib Nasrani. Tempat yang sama ketika Abu Talib datang bersama Nabi 13 tahun dulu.
Tinggalan Biara Nasrani di kota Busra (Syria)


Ketika Nabi saw dan rombongan sedap berehat. Keluar seorang Rahib dari Biara datang kepada Maisara. Kalau dulu Rahib yang bertanya pada Abu Talib bernama Buhaira. tapi rahib itu sudah tiada lagi. Rahib yang datang pada Maisara ini bernama Nastura.

"Siapa pemuda yang berteduh bawah pohon tu?" tanya rahib


"oh itu pemuda Mekah, keturunan Quraisy!" jawab Maisara

"Adakah pada mata putihnya ada bintik merah?" tanya Rahib.

"ya, ada" jawab Maisara dengan jujur.

"itulah penghabisan segala Nabi, Tiada seorang pun yang akan berteduh dibawah pohon itu kecuali para Nabi"

Tanda merah yang dimaksudkan oleh Rahib Nastura itu bukan seperti orang yang sakit matanya. Tapi tanda kenabian. Ada pendapat tanda itu berbintik merah, ada juga pendapat yang ianya bukan berbintik tetapi garisan merah di mata putih.

Dengan tidak membuang masa Rahib Nastura bergegas mendapatkan Nabi saw. sampai didepan Nabi saw, dia mencium kepala dan kaki Nabi saw.

"Aku menyaksikan bahawa engkaulah yang disebut Allah dalam kitab Taurat. Sesungguhnya aku telah melihat tanda-tanda kenabian pada engkau wahai Muhammad, seperti yang disebutkan dalam kitab-kitab lama. hanya satu tanda yang belum aku lihat, iaitu tanda dibelakang Mu."

Setelah Nabi saw membuka bajunya, terserlah tanda kenabian pada belakang Nabi saw, serentak dengan itu. Rahib Nastura berkata.

"Aku naik saksi bahawa tiada tuhan melainkan Allah, dan bahawa engkau wahai Muhammad adalah Utusan Allah yang Ummi dari bangsa Arab Bani Hasyim, dari Mekah."

Peristiwa tadi betul-betul membuatkan Maisara ingin mengetahui lebih mendalam tentang Nabi saw.

Setelah beberapa lama, Rombongan perniagaan dan Nabi saw pun berangkat ke Syam.

Peristiwa itu menguatkan lagi, tanda-tanda yang sudah pun diberitahu oleh Allah pada Nabi2 sebelumnya, tentang kedatangan Nabi Akhir zaman. dan mereka Ahli kitab yang Alim tentang isi kandungan kitab-kitab taurat dan injil, lebih mengenali Nabi saw dari anak mereka sendiri, dek kerana tanda-tanda yang telah mereka tahu dan menunggu lama kedatangan Nabi Akhir zaman.

No comments:

Post a Comment