Saturday, May 28, 2011

0022 Kelahiran Rasulullah saw Penutup Segala Nabi dan Rasul

Peristiwa paling bersejarah itu berlaku pada malam isnin di bulan Rabiul Awwal pada 12 haribulan tepat dengan 570 masehi, Lahirlah seorang bayi lelaki yang sempurna sifatnya. Inilah peristiwa yang menjadi titik tolak dan perubahan kepada seluruh alam, bukan sahaja setakat manusia malah seluruh makhluk. Subhanallah.


Menurut sumber (ketinggian Risalah Nabi Muhammad saw) kelahiran Rasulullah saw di sambut oleh Ummu Aiman, hamba kepada Nabi, dialah yang seterusnya mengasuh dan merawat Nabi ketika kecil. tapi ada setengah riwayat mengatakan yang menyambutnya adalah Siti Shifa' ibu kepada Abdul Rahman bin Auf.


Banyak sumber-sumber sejarah merakamkan peristiwa-peristiwa kerasulan (Irhas) ketika peristiwa kelahiran Rasulullah saw. antaranya ialah;


info ; irahs terbahagi kepada 3 iaitu;

 1. Tanda-tanda akan lahirnya seorang Nabi dalam kitab-kitab terdahulu
 2. Tanda-tanda yang diberikan dalam mimpi-mimpi orang-orang alim.
 3. dan akhir sekali ialah peristiwa aneh yang berlaku ketika kelahiran Nabi.


 • Ketika mengandungkan Nabi, Siti Aminah tidak merasa sakit seperti ibu-ibu mengandung lain. 
 • Aminah juga didatangi oleh malaikat memberitahu yang dia sebenarnya telah hamil dan sedang mengandungkan seorang Nabi dan Rasul yang membawa rahmat keseluruh alam.
 • Ketika Aminah sedang mengandung, Allah swt memerintahkan malaikat supaya di tutup pintu-pintu Neraka dan dibuka pintu-pintu Syurga, dan Allah swt juga memerintahkan supaya disebarkan berita kelahiran Nabi kekasihNya itu ke seluruh penghuni langit.
 • Bumi juga meraikan detik hebat ini, ketika Nabi masih lagi dalam kandungan tanah-tanah menjadi subur dan pohon-pohon menjadi rendang dan lebat berbuah.
 • Peristiwa pelik dan aneh yang disaksikan oleh Abdul Rahman bin Auf ialah kenapa anak sulung kepada Aminah itu tidak menangis ketika Dia keluar dari perut Aminah, tidak seperti anak-anak orang yang lain, tetapi sebaliknya Nabi kita bersin ketika keluar dari perut ibuNya. seperti bapa manusia kita Adam as.
 • ketika itu rumah Abdul Muttalib diterangi cahaya pelita dan damar sahaja, tetapi suasana berubah serta merta ketika Nabi dilahirkan. Rumah Abdul Muttalib menjadi terang seperti siang kesan dari cahaya yang terpancar dari Nabi.
 • Keadaan di Ka'abah pula, semua berhala-berhala di sekeliling Ka'abah jatuh seperti di tolak oleh suatu yang kuat. Dalam satu sumber pula mengatakan bahawa ketika itu Abdul Muttalib sedang bermunajat kepada Allah swt, dan kemudian kesemua berhala-berhala keliling Ka'abah itu jatuh, dan Abdul Muttalib mendengar satu suara dari Ka'abah seolah-olah Ka'abah itu yang bercakap, ia mengatakan "telah lahir nabi pilihan yang akan membinasakan orang kafir dan mensucikanku daripada berhala-berhala ini dan akan memerintahkan penyembahan Yang Maha Mengetahui."
 • Ketika Rasulullah saw lahir satu cahaya yang sangat kuat terpancar dan menuju kelangit seperti anak panah dan menerangi langit. Dalam riwayat terdahulu menyatakan bahawa cahayanya dapa dilihat hingga ke Negeri Syam, yang mengambil masa 15 hari perjalanan dari Mekah.
 • Istana Kisra di Parsi mendapat goncangan yang kuat, kesannya 14 tiang utama dalam istana itu retak dan menyebabkan Istana itu runtuh. 
 • Api besar yang menjadi objek sembahan para penganut agama Majusi yang tidak pernah terpadam selama lebih seribu tahun, telah terpadam ketika hari kelahiran Rasulullah saw
 • Ada satu riwayat menyatakan bahawa Tasik Sava(penulis masih lagi membuat kajian dimanakah lokasi tasik ini) menjadi Kering dan mendap ketika Kelahiran Nabi.
 • Ketika kelahiran Nabi Muhammad saw, langit menjadi cerah dan sangat cantik, dan penanda bahawa semua berita-berita dari langit telah terhalang dari pengetahuan Jin dan syaitan.
Menurut satu sumber An-ni’matul Kubraa’alal Aalam hasil tulisan Imam Shihabuddin Ahmad bin Hajar Al-Haitami Asy-syafi’i  Irhas berlaku sebelum Aminah melahirkan Nabi lagi iaitu pada setiap malam bermula pada 1 Rabiul Awwal hingga malam kelahiran Nabi 12 Rabiul Awwal antaranya ialah;


Pada Malam Pertama
Allah swt melimpahkan segala kedamaian dan ketenteraman yang luar biasa sehingga Aminah merasakan dirinya amat tenang dan damai... tidak pernah dirasakan sebelum ini.
Pada malam ke 2 :
Datang seruan berita gembira kepada Aminah yang menyatakan dirinya akan mendapati anugerah yang luar biasa dari Allah swt.
Pada malam ke 3 :
Aminah terdengar dalam mimpinya “Wahai Aminah… sudah dekat saat engkau melahirkan Nabi yang agung dan mulia, Muhammad Rasulullah saw yang senantiasa memuji dan bersyukur kepada Allah swt.”
Pada malam ke 4 :
Aminah mendengar secara Jelas dan nyata tasbih yang diucapkan oleh para Malaikat. tidak pula diketahui samaada hal ini berlaku ketika Aminah dalam keadaan sedar atau tidak.
Pada malam ke 5 :
Aminah bermimpi dengan Nabi Allah Ibrahim as.
Pada malam ke 6 :
Aminah bermimpi melihat cahaya Nabi Muhammad saw memenuhi alam semesta.
Pada malam ke 7 :
Siti Aminah melihat para malaikat silih berganti saling berdatangan mengunjungi kediamannya membawa kabar gembira sehingga kebahagiaan dan kedamaian semakin memuncak.
Pada malam ke 8 :
Siti Aminah mendengar seruan Malaikat memanggil dan memberitahu, suara tersebut terdengar dengan jelas mengatakan “Bahagialah wahai seluruh penghuni alam semesta, telah dekat kelahiran Nabi agung, Kekasih Allah swt Pencipta Alam Semesta.”
Pada malam ke 9 :
Allah swt semakin mencurahkan rahmat belas kasih sayang kepada Siti Aminah sehingga tidak ada sedikitpun rasa sedih, susah, sakit, dalam jiwa Siti Aminah.
Pada malam ke 10 :
Siti Aminah melihat tanah Tho’if dan Mina ikut bergembira menyambut kelahiran Baginda Nabi Muhammad saw.
Pada malam ke 11 :
Siti Aminah melihat seluruh penghuni langit dan bumi ikut bersuka cita menanti kelahiran Rasulullah saw.
Pada Malam Kelahiran
 Siti Aminah bersendirian di rumah tidak ditemani oleh sesiapa pun. (hal ini bertentangan sekali dengan fakta dari sumber diatas- dimana Siti Aminah ditemani oleh Ummu Aiman dan Siti Shifa')
Tiba-tiba Siti Aminah melihat tiang rumah Abdul Muttalib terbelah dan muncul 4 orang perempuan yang sangat jelita berpakain putih dan berbau sangat harum.
Wanita pertama datang berkata,”Sungguh berbahagialah engkau wahai Aminah, sebentar lagi engkau akan melahirkan Nabi yang agung, junjungan semesta alam. Beliaulah Nabi Muhammad saw. Kenalilah aku, bahwa aku adalah isteri Nabi Allah Adam as, ibunda seluruh uamt manusia., aku diperintahakan Allah untuk menemanimu.”
Kemudian datanglah wanita kedua yang menyampaiakan khabar gembira, “Aku adalah isteri Nabi Allah Ibrahim as diperintahkan Allah swt untuk menemanimu.”
Begitu pula menghampiri wanita yang ketiga,”Aku adalah Asiyah binti Muzahim, diperintahkan Allah untuk menemanimu.” (isteri Fir'aun)
Datanglah wanita ke empat,”Aku adalah Maryam, ibunda Isa as menyambut kehadiran putramu Muhammad Rasulullah.”
Ketika Siti Aminah semakin merasa tenang dalam dirinya, datang lah mahkluk yang bercahaya bersilih ganti mendoakan kesejahteraan kepada nya dan mengucapkan pujia-pujian kepada Allah swt.
Seterusnya Siti Aminah melihat atap rumah terbuka dan terlihat oleh beliau bermacam-macam bintang di angkasa yang sangat indah berkilau saling beterbangan.
Allah memerintahkan kepada Malaikat Ridhuan agar memberitahu seluruh bidadari syurga agar berdandan cantik dan rapi, memakai segala macam bentuk perhiasan kain sutera dengan bermahkota emas, intan permata yang bergemerlapan, dan menebarkan wangi-wangian syurga yang harum semerbak ke segala arah. sempena kelahiran Kekasih Allah swt.
Lalu Allah swt memanggil : “Yaa Jibril… serukanlah kepada seluruh arwah para nabi, para rasul, para wali agar berkumpul, berbaris rapi, bahwa sesungguhnya Kekasihku cahaya di atas cahaya, agar disambut dengan baik dan suruhlah mereka menyambut kedatangan Nabi Muhammad saw.
Yaa Jibril… perintahkanlah kepada Malaikat Malik agar menutup pintu-pintu neraka dan perintahakan kepada Malaikat Ridwan untuk membuka pintu-pintu syurga dan bersoleklah engkau dengan sebaik-baiknya keindahan demi menyambut kekasihKu Nabi Muhammad saw.
Yaa Jibril… bawalah seluruh malaikat yang ada di langit, turunlah ke bumi, ketahuilah KekasihKu Muhammad saw telah siap untuk dilahirkan dan sekarang tiba saatnya Nabi Akhiruzzaman.”
Dan turunlah semua malaikat, maka penuhlah isi bumi ini dengan malaikat. Lalu ibunda Rasulullah saw di bumi, beliau melihat malaikat itupun berdatangan membawa kayu-kayu gahru yang wangi dan memenuhi seluruh alam. Pada saat itu pula mereka semua berzikir, bertasbih, bertahmid, dan pada saat itu pula datanglah burung putih berkilau cahaya mendekati Siti Aminah dan mengusapkan sayapnya pada Siti Aminah, maka pada saat itu pula lahirlah Muhammad Rasulullah saw dan tidaklah Sayyidah Aminah melihat kecuali cahaya, tak lama kemudian terlihatlah jari-jari Nabi Muhammad saw bersujud kepada Allah seraya mengucapkan, “Allahu Akbar.. Allahu Akbar.. Walhamdulillahi katsiro, wasubhanallahibukrotan wa asiilaa.”
Semakin memuncaklah kegembiraan seluruh alam dunia dan semesta dan terucaplah “Yaa Nabi Salam Alaika… Yaa Rasul Salam Alaika… Yaa Habib Salam Alaika… Sholawatullah Alaika.. ”
Matanya bagaikan telah dipakaikan sifat mata, senyum indah terpancar dari wajahnya dan hancurlah berhala-berhala dan bergembiralah semua alam semesta menyambut kelahiran Nabi yang mulia…
(Bagaimanapun sumbernya belum pernah didengar sebelum ini... sekadar merujuk kepada sumber dari buku yang di nyatakan diatas )
Kelahiran Nabi Muhammad saw bukan sahaja dirasai oleh penduduk setempat ketika itu atau pun keluarga Abdul Muttalib tetapi di raikan oleh seluruh alam. Nabi pembawa rahmat seluruh alam bukan setakat alam dunia bahkan alam Akhirat sekalipun.

2 comments:

 1. salam..adakah saudara merujuk kepada buku Sejarah Rasul Ulul Azmi Terbesar?

  ReplyDelete
 2. w salam, bahan rujukan saya adalah

  sejarah rasul ulul azmi terbesar
  Sirah Nabawiah,
  Kisasul Anbia'
  Fiqh Sirah
  Sejarah 4 khalifah
  Zaman Kegelapan Islam Dan Ketibaan Era Kebangkitan Islam
  Ensiklopedia Kehidupan Sahabat Wanita Nabi Muhammad s.a.w
  Mukhtasar Raheeq Al-Makhtum

  setakat ini itu saja bahan rujukan saya...

  ReplyDelete